Uncategorized

Optiuni de tratament pentru sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian este o afectiune care se dezvolta atunci cand tunelul carpian, un pasaj ingust situat in incheietura mainii, se ingusteaza, punand presiune asupra nervului median, acesta fiind unul dintre cei mai importanti nervi ai membrului superior.

Cand tesuturile din tunelul carpian devin inflamate, nervul median devine comprimat, provocand simptome specifice, precum amorteala, furnicaturi, durere in mana si dificultati in prinderea obiectelor mici. Simptomele sunt adesea mai intense noaptea, dar pot fi simtite si pe durata zilei, in timpul activitatilor in care suprasolicitam incheietura mainii.

Sindromul de tunel carpian este asociat in mod obisnuit cu profesiile in care mana si incheietura mainii sunt folosite in mod intens, dar are adesea si alte cauze, cum ar fi artrita reumatoida, hipotiroidismul, obezitatea, diabetul, sarcina sau traumatismele la nivelul mainii. De asemenea, exista cazuri in care sindromul de tunel carpian pare sa nu aiba nicio cauza evidenta.

​Cum se poate trata sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este diagnosticat luand in considerare istoricul medical al pacientului, inclusiv afectiunile anterioare si existente, modul in care acesta isi foloseste mainile si orice alte leziuni la nivelul mainii de care a avut parte in trecut. Apoi, medicul de mana va cere pacientului efectuarea unor teste de imagistica medicala, precum o electromiografie (pentru a afla gradul de afectare a nervului median) si o ecografie (aceasta arata starea anatomica a nervului si poate evidentia unele modificari structurale in tunelul carpian).

Odata stabilit diagnosticul, medicul de mana va oferi optiunile de tratament adecvate pacientului. In functie de severitatea sindromului de tunel carpian, solutiile de tratament pentru aceasta neuropatie de compresie pot fi nechirurgicale sau chirurgicale.

Metode de tratament nechirurgical

Purtarea unei atele pentru incheietura mainii – Aceasta este recomandata a fi purtata in special noaptea, pentru a mentine incheietura mainii nemiscata, in pozitie neutra, evitand astfel compresia nervului median si aparitia simptomelor.

Administrarea de medicamente antiinflamatoare – Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, pot atenua durerea si disconfortul minor care rezulta din sindromul de tunel carpian.

Cortizonul injectabil – In cazurile in care durerile sunt mai severe, medicul de mana poate recomanda injectarea in incheietura mainii a unor substante cu cortizon, acestea oferind o eficacitate mai mare decat medicamentele pe cale orala.

Interventia chirurgicala

Daca optiunile de tratament nechirurgical nu reusesc sa atenueze durerile sau daca sindromul de tunel carpian este deja in stadiu mediu sau avansat, cea mai buna varianta de tratament este interventia chirurgicala. Aceasta este o procedura simpla, care se face sub anestezie locala, ce implica sectionarea ligamentului carpian transvers pentru a largi calibrul canalului carpian si a elibera astfel nervul median de sub presiune.

Conform doctorului Vladislav Gyebnar, operatia este cea mai de succes optiune de tratament pentru sindromul de tunel carpian, indepartand complet si definitiv simptomele daca nervul median nu a suferit modificari ireversibile.

Leave a Comment