Escarele de decubit, cunoscute si ca ulcere de presiune sau leziuni de decubit, sunt rani ale pielii si tesutului subiacent, cauzate in principal de presiunea prelungita asupra pielii. Aceste leziuni se dezvolta in zonele corporale mai osoase, cum ar fi omoplatii, soldurile, coatele, calcaile si fesele.
Exista mai multe motive pentru care se pot dezvolta escarele de decubit, iar aportul precar de alimente si lichide poate fi unul dintre ele.
In randurile urmatoare, iti vom spune de ce alimentatia echilibrata si sanatoasa este deosebit de importanta in tratamentul escarelor de decubit.
Cum pot fi prevenite escarele de decubit?
Daca esti subponderal sau supraponderal, riscul de a dezvolta o escara de decubit este mai mare. Mentinerea unei greutati normale si urmarea unei diete variate si echilibrate pot reduce riscul de a te confrunta cu astfel de rani si pot chiar sa promoveze vindecarea ranilor deja dezvoltate.
Asta pentru ca:
- Pielea are nevoie de un aport bun atat de nutrienti, cat si de lichide, pentru a se mentine supla si intr-o stare buna;
- A fi subponderal (prea slab) poate insemna mai putina grasime si mai putin muschi pe zonele osoase, cum ar fi soldurile si fesele;
- Daca ai supraponderabilitate, acest lucru poate reduce mobilitatea si poate creste greutatea pe zonele de presiune.
Cum se trateaza escarele de decubit cu ajutorul alimentatiei?
Odata ce s-a dezvoltat o escara de decubit, nutritia si hidratarea joaca un rol vital in vindecarea sa.
In fiecare etapa a procesului de vindecare a leziunilor, organismul va avea nevoie de un echilibru de nutrienti. Asta include mai multe proteine, carbohidrati sanatosi, vitamine, minerale si lichide.
Poti obtine un aport echilibrat din toti acesti nutrienti consumand o varietate de alimente din urmatoarele grupuri:
Surse de proteine
Carnea rosie, carnea alba, pestele, ouale, branza, fasolea, leguminoasele, produsele din soia precum tofu si nucile sunt toate surse bogate de proteine. In plus, iti ofera o multime de vitamine si minerale.
Incearca sa ai cel putin unul dintre aceste alimente la fiecare masa.
Surse de carbohidrati
Orezul, pastele integrale, cartofii si painea integrala sunt si ele benefice in tratarea escarelor de decubit. Incearca sa consumi cel putin unul dintre aceste alimente la fiecare masa.
Lactate
Laptele, branza, iaurtul si untul iti pot oferi o cantitate semnificativa de nutrienti ce promoveaza vindecarea leziunilor.
Fructe si legume
Fie ca sunt proaspete, congelate sau conservate, fructele si legumele sunt bogate in vitamine, minerale si fibre importante in tratarea escarelor de decubit. Incearca sa consumi cel putin 5 feluri diferite de legume si fructe in fiecare zi.
Lichide
Consumul suficient de lichide este esential pentru sanatate, in special atunci cand vine vorba de prevenirea sau tratarea unei escare de decubit.
Incearca sa bei cel putin 2 litri de apa in fiecare zi. Orice lichid conteaza (ceaiul, cafeaua, laptele, apa, sucurile naturale), mai putin cele alcoolice.