Turism

Cum sa cresti si sa ingrijesti ienuparul tarator

Daca nu iti face placere sa petreci mult timp intretinandu-ti gradina sau nu esti un fan al tunderii gazonului, atunci ienuparul tarator (Juniperus horizontalis) ar putea fi o alegere perfecta pentru gradina ta. Acest arbust vesnic verde foarte rezistent, cu crestere joasa, poate fi folosit ca o alternativa de acoperire a solului sau, pur si simplu, pentru decorarea curtii.

Un arbust versatil si popular, ienuparul tarator se cultiva frecvent in zonele stancoase, unde alte plante sunt mai greu de crescut, putand totodata sa ajute la prevenirea eroziunii solului. Aceasta specie toleranta la seceta este, de asemenea, utilizata in mod obisnuit in regiunile uscate, cu climat cald.

Poti creste ienupar tarator in aproape orice tip de sol, deoarece nu este prea pretentios din acest punct de vedere. Mai mult, ienuparul este destul de rezistent in fata daunatorilor sau bolilor si este putin probabil sa fie mancat de iepuri, caprioare sau de alte animale.

​Cum sa cresti si sa ingrijesti ienuparul tarator

Multi oameni opteaza pentru cresterea ienuparului tarator datorita faptului ca are o crestere rapida si necesita intretinere redusa. Odata plantat, nu are cerinte complicate de ingrijire. In plus, de cele mai multe ori, acesta creste viguros fara a necesita foarte multa atentie si ingrijire.

Ienuparul tarator este tolerant la seceta si nu este pretentios in privinta tipurilor de sol. Cu toate acestea, pentru a se dezvolta bine, are nevoie de lumina solara completa, de caldura si de nu prea multa apa.

Lumina

Ienuparul tarator are nevoie de lumina solara directa cel putin sase ore pe zi pentru a se dezvolta frumos. Daca este plantat intr-o locatie umbrita, nu se va raspandi si nu va avea acea culoare vibranta care il reprezinta.

Solul

O parte din atractivitatea ienuparului tarator este faptul ca poate fi usor adaptabil. Desi prefera solul nisipos cu umiditate usoara spre medie, nu este deosebit de pretentios. Poate creste si in soluri de calitate slaba, uscate, compactate, unde alte specii nu se vor dezvolta. Singurul lucru pe care il cere este ca solul sa fie bine drenat. Un sol prea umed poate provoca putrezirea radacinilor.

Apa

Acest arbust tolerant la seceta se descurca bine in conditii calde si aride. Cu toate acestea, in primele zile de la plantare, ar trebui sa fie udat mai mult. Odata stabilit, ienuparul tarator se va multumi cu precipitatii naturale. Daca, insa, exista seceta, ar trebui udat o data pe saptamana.

Fertilizarea

Ienuparul tarator nu are nevoie de mult ingrasamant si prospera chiar si in solul sarac. Nu trebuie fertilizat deloc in primul an de la plantare. Dupa aceea, daca doresti, poti aplica ingrasamant universal o data pe an, toamna.