Turism

Aditivi alimentari pe care ar trebui sa ii eviti

Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de substantele chimice din bucataria lor. Cu toate acestea, alimentele procesate cu aditivi au devenit mult mai frecvente decat ne-am putea imagina. De fapt, studiile arata ca alimentele foarte procesate reprezinta aproape 60% din dieta occidentala.

​Pericolul ascuns in alimentele procesate

Alimentele care sunt procesate au fost modificate, intr-un fel, din starea lor naturala. De cele mai multe ori, sunt mai putin costisitoare si mai convenabile, deoarece pot fi deja consumate, fara a fi gatite sau preparate.

De regula, alimentele procesate sunt tratate cu aditivi – substante care adauga culoare, imbunatatesc aroma sau cresc termenul de valabilitate. Aditivii nu sunt neaparat rai. De fapt, majoritatea alimentelor au nevoie de aditivi pentru a preveni alterarea si a-si mentine valoarea nutritiva. De aceea, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat mii de aditivi alimentari.

Consumul de cantitati mici de aditivi poate fi sigur, iar acestia pot avea loc intr-o dieta echilibrata, dar riscurile pentru sanatate se aduna daca te basezi foarte mult pe alimentele procesate. O dieta bogata in alimente procesate este legata de boli cronice precum obezitatea, hipertensiunea arteriala, bolile de inima si cancerul.

​Aditivi alimentari care ar trebui evitati pe cat posibil

Nitritul de sodiu

Acest aditiv ajuta la colorarea si aromarea carnii, avand totodata rolul de a impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare. Dar cand carnea este incalzita la temperaturi ridicate sau combinata cu acidul din stomac, nitritul se sodiu produce nitrozamine. Nitrozaminele sunt legate de un risc crescut de cancer pancreatic si colorectal.

Sulfitii

Sulfitii sunt niste conservanti la care multi oameni sunt sensibili, putand agrava intens astmul. Utilizarea lor in fructe si legume proaspete este interzisa in multe tari, insa sulfitii sunt prezenti si in alte alimente. Evita produsele care prezinta pe eticheta dioxid de sulf, bisulfit de potasiu, bisulfit de sodiu sau sulfit de sodiu pentru a nu te supune riscurilor pe care le provoaca sulfitii.

Grasimile trans

FDA a interzis grasimile trans din alimente, doarece acestea cresc riscul de boli de inima. Producatorii obisnuiesc sa foloseasca aceste uleiuri partial hidrogenate pentru a imbunatati durata de valabilitate si consistenta fursecurilor, biscuitilor si a altor alimente ambalate.

Glutamatul monosodic

Glutamatul monosodic (MSG) imbunatateste aroma si textura alimentelor asiatice folosite de regula in supe. Persoanele sensibile la MSG pot prezenta greata, probleme de respiratie si alte reactii. In plus, MSG poate creste tensiunea arteriala.

Aditivii alimentari coloranti FD&C galben 5 si 6

Acesti coloranti artificiali, folositi in bomboane si cereale, pot provoca reactii alergice severe la cei cu astm. Unele cercetari sugereaza, de asemenea, ca exista o legatura intre acesti coloranti alimentari si hiperactivitatea la copii.